2009. szeptember 14., hétfő

Székelyföldi hálanap

Jó néhány éve már annak, hogy a székelyföldi baptista gyülekezetek tagjai előtt köztudott, ha szeptember 2. vasárnapja, akkor hálanap a Hargitán.
Több mint ötszázan gyűltünk össze ezen a szép őszi vasárnapon, hogy együtt adjunk hálát szerető Istenünknek a tőle kapott áldásokért.
Az áhítat alkalmával id. Both József ny. lp. ( a Hargita Keresztyén Központ {HKK} első igazgatója, tábornoka) a Kol. 1,3-5, Merényi Zoltán békési lp. az Ez. 37,1-6, míg Fülöp József brassói tv. az Ef. 2,10 alapján igyekeztek bennünket hálára hangolni.


Ezt követően Borzási Gyula lp. a HKK vezetője köszöntötte a "nagy székely gyülekezetetet"
(Sallai Jakab lp. megfogalmazása), ami után ifj. Veress Ernő a 2Móz. 17,8-16 alapján a refidimi oltár napjainkban is aktuális üzenetéről beszélt.



Ezután Borzási Gyula lp. (egyháztörténelem szakos teológiai tanár) a baptizmus 400 éves múltjából idézett fel előttünk emlékezetes eseményeket és kiemelkedő hitelődöket. A következőkben Jézus Krisztus halálára emlékeztünk, aminek alapjául Boros Róbert lp. és jómagam a Rm. 8,29-32 igékből szóltunk röviden, majd együtt úrvacsoráztunk.



A praktikusan megoldott nagyszerű ebéd után du 3,oo órától tovább folytattuk az ünneplést, aminek keretében sor került a Székelyföldi Bibliaiskola 2008/2009 évfolyamának évzáró istentiszteletére is. Alkalmi igét Borzási Gyula lp. - a Bibliaiskola igazgatója - hirdetett az 1Tess. 1,1-10 alapján, amiben több ma is kívánatos modellt említett meg a gyülekezeti élettel kapcsolatosan.


A SzBi tanárai és diákjainak egy része


Ezt követően a bibliaiskola tanárai és diákjai közül bizonyságtétellel szolgáltak, Tőtős János lp., ifj. Máté Zoltán és Sallai Jakab lp., majd Hatos József tv. költeménye és Kövendi Levente börtönmissziós beszámolója után, id. Both József ny. lp. a 2Kir. 4,1-7 alapján történő befejező igeszolgálatával ért véget a délutáni alkalom, amiben a Mi van a házadban...?! kérdéssel szembesített minket. Erre a szolgálatra eredetileg id. Veress Ernő tv-t kértük meg, aki balesete és az ezt követő gyengesége miatt nem tudott résztvenni ezen az alkalmon. Imádkozunk, hogy az Úr építse fel testvérünket minél hamarabb és használja székely és magyar népünk között még sokáig. "... Életeden át tartson erőd!" (5Móz. 33,25)
Lelkükben megerősödve, szívükben felfrissülve térhettek haza mindazok, akik nyitott füllel, szívvel és elmével kísérték figyelemmel mindazt, amit az Úr ezen a napon üzenni akart a székelyföldi baptista gyülekezetek tagjainak és mindazoknak akik részt vettek ezen az ünnepnapon. Az ének és zenei szolgálatot Rákosi Árpádné Ibolya és Simon András lp. testvérek vezették. A délutáni alkalommal a székelyföldi gyülekezetek énekkari tagjaiból egy ideiglenes énekkar állt össze akik nagyon szépen énekeltek azokból a régi gyönyörű énekekből, amelyek mindig megmozgatják a szívemet valahányszor hallom őket.


Az elmúlt héten a hétköznap délutáni és esti szolgálatok mellett több családot, beteget látogattam meg, akikkel áldott közösséget adott az Úr.
A ma reggeli igéből a 67 személynév és a 17 népcsoport felsorolása mellett három dolog kötötte le a figyelmemet: 1.) A földi hatalom kezdete 10.v. 2.) A filiszteusok származása 12.v. 3.) A föld elosztása.

Fiaim számára is újabb iskolaév kezdődött. Azért imádkoztam, hogy az Úr segítsen nekik jó bizonysággá lenni tanáraik és diáktársaik előtt és adjon az Úr kegyelmet nekünk ebben jó segítségnek bizonyulni.


Nincsenek megjegyzések: