2010. december 15., szerda

Egy közlemény margójára

Aggódva, ugyanakkor imádkozva kísértem figyelemmel a "Strajerii" (Őrállók) mozgalommal kapcsolatos nyilatkozatokat, blogbejegyzéseket, pro és kontra megjegyzéseket, vélemény nyilvánításokat... Egyáltalán nem tudok örülni annak ami kiváltotta a Baptista Unió tanácsának közleményét, de imádkozva vártam arra, hogy a vezető(in)k közül szólaljon meg már valaki ebben a kérdésben. A szívemben levő fájdalom és szomorúság ellenére az Unió Tanácsának közleményével TELJES MÉRTÉKBEN EGYETÉRTEK.
Néhány hete olvastam David Jackman egyik könyvét amiből néhány idézetet had osszak meg veletek:

"A legmélyebbre hatoló és legkegyetlenebb támadások belülről indulnak, melyek rendkívül veszélyesek lehetnek. Amit a Néró-féle üldözés nem érhetett el, azt sikerült a Cherintus-féle eretnekségnek. Nem szabad megengedni, hogy az igazság tanát "rideg intellektualizmusként" netán "puszta elméletként" elvessék, az emocionális megtapasztalás kedvéért. (...) Mikor egy elit csoport a többieknél szentebbnek tartva magát elkülönül, azt állítva magáról, hogy mélyebb ismeretre vagy élményekre tett szert, VIGYÁZZUNK!
Viselkedésük alátámasztja hitük eretnek voltát. (...) Az egyensúlyát vesztett tanítás és gyakorlat csakhamar nyílt tévelygésbe vezeti követőit. (...) Nem elég felismerni a tévelygést, szembe kell szállnunk vele oly módon, hogy ragaszkodunk az Igazsághoz és aszerint élünk. (...) A csalóka vonzásait kínáló világ és a hamis tanaikat és életstílusukat felmutató tévtanítók könnyen csapdába ejthetik Isten gyermekeit és elvonhatják őket Isten igazságának gyakorlásától."

Áldatlan dolognak tűnik és a legháládatlanabb feladatok közé tartozik olyan veszélyekre figyelmeztetni másokat, amit ők nem látnak, vagy nem akarnak észrevenni, de ezt mi hívők akkor is meg kell tegyük. Valahányszor erre kényszerített az Ige és az én Uram, mindig szívszorongva gondoltam arra: Vajon el tudom e mondani amit szeretnék úgy ahogy kell, vajon megértik e azt, amit én is megértettem, vajon eléri e az Ige a kívánt eredményt? Az Úré a dicsőség azért, hogy voltak emberek akikkel Isten megértette amit szerettem volna, míg másokkal szégyellem, de nem tudtam szót érteni. (Uram légy irgalmas hozzám!) Isten népét a próféták előre figyelmeztették tetteik következményeire, ami minden esetben be is következett. A 126. Zsoltár ezt mondja: "Hozd vissza Uram a mi foglyainkat...!" Ebből azt értettem meg, hogy én nem tudom őket visszahozni, de alázattal imádkoznom kell azokért akik különféle tanítások és gyakorlatok foglyai lettek. Arra kérem az Urat, hogy őrizze meg népét, köztük engem is, mindenféle tévelygéstől és elhajlástól. Ugyanakkor szeretném megérni azok hazatérését akik elhagyták gyülekezeteinket és sok esetben az Urat is. "Mikor visszahozta az Úr Sionnak foglyait..." Erre vágyok, ezért imádkozok! Tudom, nem vagyok egyedül!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ámen!

LisTib írta...

Kedves Zoltán testvér!

örömmel olvasgatom bejegyzéseid, jó legalább így közösségben lenni!
Az Unió közleményével én is egyetértek. Már éppen gondoltam arra, jó lenne magyarul is olvasni, és akkor Veres Efraim tv. blogjáról rátaláltam.
Nagyon kellene nálunk is hasonló határozottság, tisztánlátás és IRÁNYMUTATÁS ilyen helyzetekben.
Szeretném vezetőként itthon felvállalni ezt!
Az Úr adjon nekünk ehhez kegyelmet és erőt! Neked is!

Szeretettel,

Tibor

LisTib írta...

Kedves Zoltán!

Örülök, hogy magyarul is olvasható az Unió közleménye. Tetszik a határozott iránymutatás és intézkedések. Mint hegytetőn egy mély lélegzetvétel a friss levegőből, úgy hatott rám, miközben olvastam.
És azoknak is örülök, akik egyetértve imádkoztok a gyülekezetek, gyülekezeti munkások, pásztorok tisztánlátásáért, ige szerinti megújulásáért! Magam is vágyok erre veletek együtt. És vagyunk itt többen ilyenek, Békésen is!
Áldjon meg az Úr családod körében, és a gyülekezetben végzett szolgálataidban, szeretettel,

Tibor

József írta...

Egy (szerintem) fontos jogi kérdés merül fel az Unió közleményével kapcsolatban : milyen alapon határozhatja el az Unió egy pásztor "felavatásának a visszavonását" ? Mert az Alapszabályzat azt mondja, hogy ezt csak akkor lehet megtenni, ha előbb a helyi gyülekezet kizárta az illető pásztort bűnbeesés vagy eretnek tanítás hirdetése miatt (23. cikkely 5. bekezdés). A közlemény pedig nem említi, hogy ilyen előzetes kizárás megtörtént volna az érintett gyülekezet részéről.
(Link az Alapszabályzathoz itt - sajnos, az Unió hivatalos honlapjan ez nem található meg, hogy a magyar változatról ne is beszéljünk).

Más : a közlemény feltűnően sokszor emlegeti a "baptista gyülekezetek gyakorlatát", viszont egyáltalán nem indokolja meg határozatait az Alapszabályzattal. Ez egy eléggé ködös megfogalmazás, jó esetben. Mert rossz esetben szent hagyományokhoz jutunk.

KISS ZOLTÁN írta...

Kedves ... József!

Az Alapszabályzat magyar változatának 23. cikkely 5. bekezdése azt mondja ki, hogy a gyülekezet a Hitközség döntése nyomán zár(hat) ki egy lelkipásztort, vagyis a Hitközség döntése meg kell előzze a gyülekezet döntését. Szerintem egyértelmű, hogy amelyik fórum felavat, az vissza is vonhatja illetve fel is függesztheti azt.
Ennél a kérdésnél fontos az 57. cikkely 2. bekezdésének g) pontja és a 93. cikkely 2. bekezdésének r) pontja is.
Ha előítélet nélkül és mindent egyaránt figyelembe véve olvasod a közleményt, legalább annyi hivatkozást találsz benne konkrét Igékre, mint a baptista gyülekezetek gyakorlatára, amelyek bibliai alapelvek szerinti gyakorlatok. (E nélkül nem beszélhetünk hívő életről.) Én inkább a közlemény 1. pontjában említett gyakorlatok hagyománnyá válásától félek. Véleményem szerint a közlemény legalább annyira konkrét a baptista gyülekezetek felé is, mint az „Őrállók” mozgalom illetve Iosif Ton tv. felé.
Hogy még mit lehet kiolvasni a közleményből, az már nézőpont kérdése.